Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Könyvbemutató: A múltat tiszteld a jelenben…

május 18, 2021 @ 5:00 du.

Könyvbemutató: A múltat tiszteld a jelenben… – Személyiségek, események a partiumi és bánsági magyarság életéből.
A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság Partiumi füzetek sorozatának 91. kötete, 472 oldal, 21-en írták. Szerkesztette: Dukrét Géza.
Tizenöt személyiség kerül bemutatásra, a 16. századtól a 19. századig. Megismerkedünk Kinizsi Pál, Kazinczy Ferenc, Beöthy Ödön, Paget János, Hetényi Kovács János, Dobsa Lajos, Kölcsey Ferenc, Görgey Arthur, Klapka György, Kós Károly, a Penkert család, Bélteki Ferenc, Bogdánffy Szilárd, dr. Hoványi Gyula, dr. Makai István életével és munkásságával. Századokon keresztül végigvezetnek történelmünkön. De nem maradt ki a 20. század sem, megismerhetjük a helytörténetet és a hagyomány-ápolást a kommunista rendszerben. Ízelítőt kapunk az 1956-os eseményekről is. A változatossághoz tartozik, hogy betekintést kapunk a Sárospataki Református Kollégium, valamint Bihar vármegye levéltárába, megismerkedhetünk a gyimesi táj és népének múltjával, egy halbiológus életével, valamint szénhidrogén-telepekkel.
A kötet megjelenését anyagilag támogatta a Proenerg Kft., a Varadinum Kulturális Alapítvány és az RMDSZ Bihar Megyei Szervezete. Készült a Varadinum Script nyomdában.
Programfelelős: Dukrét Géza.
Helyszín: Szigligeti Színház emeleti előcsarnoka.

Részletek

Dátum:
május 18, 2021
Időpont:
5:00 du.
Esemény kategória:

Szervező

Dukrét Géza

Helyszín

Szigligeti Színház emeleti előcsarnoka.
strada Piaţa Ferdinand, nr. 2.-4.
Nagyvárad, Bihar Románia
+ Google Térkép
View Helyszín Website